Recept

Här presenterar vi olika recept samt tips och trix på hur du kan använda te tillsammans med, och i, mat och drinkar.

Se recepten som idéer och prova gärna själv att testa och mixa fram ditt eget favoritrecept. Drinkarna kan du oftast servera antingen med eller utan alkohol.

Vill du sedan dela med dig av ett lyckat terecept i vår gästbok  vore det jättekul!

Lycka till!

Tedrink - Mango & Jordgubb

Här använder du Dilmahs svarta te Mango Jordgubb.

För 1 person.

Ingredienser grundrecept: 2 påsar Dilmah Mango Jordgubb per kopp vatten (2,5 dl), ½ tsk vaniljsocker.

- Koka upp vattnet och låt tepåsarna dra i 3 minuter.

- Rör ner vaniljsockret.

- Låt svalna.

Sommardrink 1: Sockerdricka, färsk lime, jordgubber.

- Blanda lika delar sockerdricka och te.

- Pressa i lite färsk lime.

- Serveras väl kyld och dekorerad med jordgubbar och limeskivor.

För en "vuxnare" smak är det gott att blanda i gin.

Sommardrink 2: Sprite, fryst mango, jordgubbar.

- Blanda lika delar te och Sprite.

- Lägg i färska jordgubbar och fryst, tärnad, mango.

- Servera drinken väl kyld.

För en "vuxnare smak, blanda i vaniljvodka.

DSC_0022_greenicetea_ettglas_lag-2.jpg

Lakritspannacotta

Här använder du Four O'clocks Lakrits Kryddor. Koffeinfritt. Ekologiskt & Fairtrade.

För 6-8 personer. Tid: 15 min + 2 tim för att stelna.

Ingredienser: 4 påsar Four O'clock Lakrits Kryddor, 5 dl vispgrädde, 1 tsk vaniljsocker, ½ dl strösocker, 3 st gelatinblad.

- Lägg gelatinbladen i blöt.

- Sprätta tepåsarna och blanda teet med vaniljsocker, grädde och socker i en kastrull.

  Koka upp, rör om och låt puttra 1-2 minuter.

- Ta av kastrullen från plattan, sila bort teet.

- Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. (Obs! Det får inte koka när du lägger i

  gelatinbladen, för då skär det sig)

- Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen i minst två timmar.

Servera gärna tillsamman med rårörda hallon. Njuuut!

DSC_0022_greenicetea_ettglas_lag-2.jpg

Green Ice Tea

Här kan du använda antingen Dilmahs Jasminte eller Moroccan MInt.

Ger 1 liter

- Koka upp ½ liter vatten.

- Brygg 7 tepåsar Dilmah Jasminte eller Moroccan Mint under 5-6 minuter. Rör 

  om då och då och låt teet sedan svalna av ordentligt.

- Tillsätt ½ liter kallt vatten.

- Smaksätt med socker (max ½ dl) och 1 msk honung.

- Förvara isteet i kylskåp under några timmar.

- Häll upp i glas, lägg i isbitar och lite mynta före servering.

DSC_0022_greenicetea_ettglas_lag-2.jpg

Apple Vanilla Tea Shake

Här har vi använt Dilmahs Äpple, Kanel & Vanilj. Egentligen kan du använda vilken som helst av Dilmahs svarta, smaksatta teer, som t ex Ingefära & Honung.

För 2 personer vid servering i stora, höga glas

- Koka upp ½ liter vatten.

- Brygg 5 tepåsar Dilmahs Apple, Vanilla & Cinnamon tea under 5 minuter. Rör 

  om då och då och låt teet sedan svalna av ordentligt.

- Lägg 3 dl gräddglass vanilj tillsammans med det avsvalnade teet i en mixer och kör

  under 2 minuter.

- Häll upp i höga glas och pudra över lite kakaopulver.

olas_tedrink.jpg

Rooibos Cocktail

Här har vi använt Dilmahs ekologiska och neutrala Rooibos.

Ger 1 liter

- Koka upp 1 liter vatten.

- Brygg 7 tepåsar Dilmah Organic Rooibos under 5-7 minuter. Rör 

  om då och då.

- Smaksätt med 1 dl likör, t ex persika eller Cointreau. Kan självklart uteslutas om du vill

  ha en alkoholfri drink.

- Skiva ½ citron tunt och lägg i kannan.

- Lägg i 10-15 frusna jordgubbar. Tänk på att frusna jordgubbar ger mer smak än vad

  färska gör.

- Söta efter egen smak, men max ½ dl socker.

- Förvara cocktailen i kylskåp under några timmar.

- Häll upp i höga glas och lägg i isbitar före servering.

Rooibos Chai Orange

Här har vi använt Four O'clock Rooibos Chai, ekologiskt & Fairtrademärkt.

För 1 person

- Brygg 3 tepåsar Four O'clock Rooibos Chai i 1 dl hett vatten under 4-5 minuter. Rör om

  då och då.

- Låt teet svalna och kyl det gärna i frysen en stund.

Blanda följande i ett glas:

- Det kylda teet.

- 3 cl Cointreau.

- 1½ cl okryddad vodka eller vaniljvodka.

- Isbitar.

- Rör om och servera.

olas_tedrink.jpg

Sweet Africa

Här har vi använt Four O'clock Päron Vanilj (Green tea & Rooibos), ekologiskt & Fairtrademärkt.

För 1 person

- Brygg 3 tepåsar Four O'clock Päron Vanilj i 1½ dl hett vatten under 4-5 minuter. Rör om

  då och då.

- Låt teet svalna och kyl det gärna i frysen en stund.

Blanda följande i ett glas:

- Det kylda teet.

- 1 dl sockerdricka.

- 2 cl okryddad vodka eller vaniljvodka.

- 1 cl koncentrerad päronjuice.

- Isbitar.

- Rör om och servera.

Sweet Africa är även god varm! Kyl inte ned teet och värm sockerdrickan (utan att koka).

Alkoholfritt tips! Uteslut vodkan så får du en jättegod alkoholfri drink.

olas_tedrink.jpg