Tebusken, som egentligen är ett träd, är en art i familjen teväxter. Den är nära släkt med Kamelian. Bladen är styva, blanka och spetsiga och blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd. Tebusken växer på höjder upp till 2000 meter och kan ge avkastning i upp till 100 år. Om den inte beskärs kan den bli 20 meter hög. En tebuske är färdig att plockas var sjunde till fjortonde dag. De flesta nya buskar växer upp som sticklingar och behöver fyra år för att utvecklas och bli färdiga för skörd.
Teets karaktärDet är faktorer som höjd över havet, jord, nederbörd samt sol som bestämmer vilken karaktär teet får. High Grown (odlat 1200–2000 m.ö.h.) får en ljus färg och mild smak medan Low Grown (odlat upp till 600 m.ö.h.) får en mörk färg och fyllig smak som passar bra med lite mjölk. Mid Grown odlas på 600–1200 m.ö.h. och ger ett medelfylligt te.
TeplockningI princip allt kvalitetste plockas för hand för att säkerställa att det bara är de fina toppskotten som plockas. En teplockare plockar 30–35 kilo per dag vilket ger 7–9 kilo färdigt te. Det krävs hela 22 000 teblad för att producera ett kilo färdigt te. Bästa tid för skörd anses vara en klar dag då daggen försvunnit och bladen utsatts för sol åtminstone en timme.
TeplockareEn teplockare plockar 30–35 kg teblad per dag vilket ger 7–9 kg färdigt te. En snabb teplockare samlar med andra ord ihop 198 000 teblad under en arbetsdag.
Carl von Linné1753 publicerades Carl von Linnés första upplaga av ”Species Plantarum” där han döper teplantan till Thea Sinensis. Han ändrar senare namnet till Camellia Sinensis. Linné försökte under fl era år att odla te i Uppsala, vilket aldrig lyckades.
KaraktärerDarjeeling är ett karaktäristiskt High Grown te. Assam är ett karaktäristiskt Low Grown te.