Din webbläsare stöds ej. För bästa upplevelsen rekommenderas en nyare version eller en annan webbläsare.

Te och choklad

Foodpairing

Te är utmärkt att dricka till mat. En bra tumregel är att matcha te med mat ifrån samma region. Exempelvis ett kinesiskt grönt te till kinesisk mat, lankesiska teer till mat från Sri Lanka. I många länder går te och mat hand i hand. Mat- och dryckeskulturen har faktiskt utvecklats tillsammans genom århundradena.

Svart te

  • Svarta teer har en fyllighet som balanserar både sötsaker, kraftiga köttbitar och såser.
  • Ett kraftigt, robust svart te (Assam, Pu-erh och teer från Kina) passar bra till kryddig och kraftig mat som kött, såser och chili.
  • Ett mer elegant svart te (Lankesiska teer, Darjeeling) passar bra till sötsaker och mörk choklad.

Grönt te

  • Gröna teer är utmärkt till fisk och skaldjur.
  • De japanska passar allra bäst till rå och kokt fisk medan mer rostade kinesiska teer passar till stekt och smakrik mat.
  • Ett japanskt sencha passar utmärkt till vit choklad, pannacotta och gräddglass.

Oolong

  • Oolong passar till medelfyllig mat.
  • Finns i många olika karaktärer och man kan hitta bra val till de flesta maträtter.
  • Är dessutom gott svalt eller iskallt och kan användas som vilken måltidsdryck som helst.

Här är en film från när Titti Qvarnström träffade Australiensiska TV-kocken Peter Kuruvita och kombinerade olika teer med mat (Engelska)

  • Gravlaxsallad med gröna äpplen och örtolja fungerar bra med grönt te eller något med cirtus. Exempelvis Earl Grey som innehåller bergamott.
  • Lamm med pak choi och kikärtor vill Titti kombinera med ett grönt te med ingefära. Peter föreslår ett English Breakfast.
  • Jordgubbar med sockerkaka och rostad vit choklad kombineras med ett grönt te med mint.

Produkten har lagts i din varukorg Visa varukorgenTill kassan